MENCARI REDHA ILAHI

عن أبي العباس عبد الله بن عباس رضي الله عنهما ، قال: كنت خلف النبي صلي الله عليه وسلم يوما ، فقال: (يا غلام! إني أعلمك كلمات: احفظ الله يحفظك ، احفظ الله تجده تجاهك ، إذا سألت فاسأل الله ، وإذا استعنت فاستعن بالله ، واعلم أن الأمة لو اجتمعت على أن ينفعوك بشيء لم ينفعوك إلا بشيء قد كتبه الله لك ، وإن اجتمعوا على أن يضروك بشيء لم يضروك إلا بشيء قد كتبه الله عليك ؛ رفعت الأقلام ، وجفت الصحف). رواه الترمذي ، وقال: حديث حسن صحيح.

AZERBAIJAN: UNDANG-UNDANG PENGHARAMAN TUDUNG DI SEKOLAH DIKETATKAN

Pihak berkuasa menegaskan larangan memakai tudung di setiap sekolah seluruh negara dan memberi amaran akan menghukum ibu bapa pelajar yang mengingkari larangan itu.

Zamana Alegueza, jurucakap kerajaan berkata kepada agensi berita Perancis AFP: "Kami akan mengenakan tindakan terhadap ibu bapa yang melarang anak mereka ke sekolah disebabkan undang-undang mengharamkan pemakaian tudung."

Beliau menambah: "Kami menerima panggilan dari pelajar pelajar perempuan yang merahsiakan identiti mereka mengatakan keinginan untuk hadir ke sekolah tetapi dilarang oleh keluarga mereka, dan mesti memakai tudung," mereka mendakwa perbuatan ini melanggar undang-undang.

Tahun lepas, beratus umat Islam melakukan demonstrasi menolak undang-undang pengharaman tudung dilaksanakan di negara bekas Republic Soviet itu, sekutu NATO di Afganistan, pembekal tenaga paling penting kepada Barat.

Dalam satu laporan, Jabatan Amerika Syarikat telah dibidas mengenai kebebasan untuk beragama di dunia berkaitan pengharaman tudung di Azerbaijan, menyifatkan sebagai "pembangunan negatif". Kerajaan Azerbaijan juga dibidas kerana menutup masjid-masjid dan meningkatkan denda yang tinggi kerana mencabuli undang-undang mengawal selia aktiviti agama.

Tiada larangan yang jelas untuk pemakaian tudung seluruh sekolah di Azerbaijan, tetapi kerajaan pada tahun lepas telah memperkenalkan satu bentuk seragam yang tidak menggunakan tudung Islam.

Sumber : http://map2care.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment